Actie in beeld

 

Sinds een paar maanden worden er regelmatig beelden geblinddoekt in Den Bosch door mensen van Scientist Rebellion en Extinction Rebellion. Dit om aandacht te vragen voor de gevaren van de klimaatcrisis en daarvoor niet weg te kijken. Waarom worden de bordjes en de blinddoeken weggehaald van de beelden?

Vinden mensen dat het de beelden ontsiert: dit hoort niet bij een beeld? De meeste mensen weten wel dat het niet goed gaat met onze aarde, dat er een klimaatcrisis is. Er wordt verschillend op gereageerd.

Het is niet aan hen er iets aan te doen. Anderen vermijden het nieuws daarover en steken de koppen in het zand. Weer anderen zetten de angst om in daden en komen in actie. 

‘Naarmate onze wereld steeds meer blijft opwarmen, is het schokkend te beseffen waar dit mogelijk toe leidt. Dus waarom is verdergaan met Business as Usual het dominante antwoord? Een van de redenen is dat onze planetaire noodsituatie te pijnlijk kan aanvoelen om zelfs maar over na te denken.’ Aldus een citaat uit: Actieve hoop van Joanna Macy en Chris Johnstone.

In het zuiderpark staat een lantaarnpaal met al jarenlang allerlei stickers erop. Zelf plakte ik daar een rode sticker bij met ‘SOS voor het klimaat.’ Juist deze sticker wordt eraf gepeuterd, de andere stickers blijven keurig zitten. Waarom? Je wilt er niet mee geconfronteerd worden omdat het onzin is? Of wil je er niet mee geconfronteerd worden omdat het beangstigend is? Haal de boodschap weg en de angst is weg? De klimaatcrisis gaat niet meer weg en is alleen te bestrijden als wij allemaal anders gaan leven en ons comfort opgeven. En door de overheden, middels acties, over te halen maatregelen te nemen om de crisis in te dammen en het belang van de gezondheid van onze aarde te stellen boven het economische belang. Zolang dit niet gebeurt is klimaatactivisme noodzaak. Als het economisch belang blijft prevaleren, zitten we op een doodlopende weg

 

 

Ria Smit

Extinction Rebellion Den Bosch

Reacties

Populaire posts van deze blog