’s-Hertogenbosch 19-9-2023

 

 

In noodsituaties is burgerlijke ongehoorzaamheid noodzaak

 

Ook vandaag zijn er weer rebellen van Extinction Rebellion (XR) en Scientist Rebellion (SR) naar Den Haag om daar de A12 te blokkeren. Het is de elfde dag op rij. (mooi getal voor de Bosschenaren.) Het is hard nodig om zo onze stem te laten horen. We zitten in een noodsituatie. De locatie is tussen het Ministerie van Economische zaken en klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer, gekozen als centrum van de macht waar belangrijke beslissingen worden genomen.

XR en SR vinden dat de Nederlandse overheid te laks is met het nemen van maatregelen om onze aarde te redden. Door de commotie over de last voor de  automobilisten en de druk op de politie wordt het doel van de actie zelden meer genoemd.

De Nederlandse regering subsidieert de fossiele industrie met 37,5 miljard euro per jaar. Nu blijkt sinds gisteren dat het zelfs gaat om 39,7 tot 46,4 miljard. Dit moet stoppen.

Hoe kan de Nederlandse regering hiermee doorgaan na alle waarschuwingen van het Intergovermental Panel on Climate Change IPCC? En na alle rampen die we afgelopen zomer hebben zien gebeuren op onze aarde en onlangs de overstromingen in Libië? Waarbij in de nieuwsberichten de oorzaak niet wordt genoemd: de klimaatcrisis.

Onlangs kwam er ook in het nieuws dat politieagenten melding hebben gedaan bij Veilig Thuis omdat er ook kinderen op de A12 waren. Maar daar staan de activisten juist voor: een veilige aarde voor kinderen en de volgenden generaties.

Op facebook en Signal gaat een filmpje rond van mensen in Oeganda die de straat op gaan om te laten weten dat ze blij zijn dat XR en SR dit doen. Mensen in arme landen en met name de landen rond de evenaar worden het slachtoffer van de uitstoot van onze fossiele industrie.

‘Wereldwijd zijn er al 1,7 miljoen tot 5 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar als gevolg van hittegolven. Dit aantal is hoger dan schattingen van een paar jaar geleden en hoger dan de meeste mensen denken. Het gebruik van fossiele brandstoffen veroorzaakt wereldwijd 6,7 tot 8,7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling. In 2009 riep de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) en wetenschappelijk tijdschrift The Lancet de klimaatcrisis tot ‘de grootste bedreiging voor de mondiale gezondheid waar de mensheid in de 21e eeuw mee geconfronteerd wordt.’ (Aldus Paul Schenderling in: ‘Er is leven na de groei.’ En veel andere publicisten)’

In de troonrede van vandaag wordt de klimaatcrisis niet genoemd, hoogstens wat woorden over duurzaamheid en boerenbedrijven die wachten op een uitkoopregeling. Terwijl de klimaatcrisis het allerbelangrijkste is om aan te pakken!

In de media worden de rebellen steeds opgeroepen op een goede manier gebruik te maken van het demonstratierecht. Op het Malieveld of elders in het land waar we niemand in de weg lopen. Maar dat hebben we al vaak gedaan. Er zijn klimaatmarsen geweest. Klimaatalarm. Al jarenlang doet XR Nederland Die-ins (waarbij de activisten tijdens het landelijke alarm op de grond gaan liggen) en vele andere acties. Echter, we worden niet gehoord door de overheden. Ook vandaag zullen er waarschijnlijk waterkannonnen worden ingezet om de rebellen weg te spuiten. Wat niet lukt, de rebellen volharden. De overheid zegt: zet ook de knop om en ben zuinig met energie en water. Maar op de A12 geld dat kennelijk niet.

De rebellen zijn lastig, maar de klimaatcrisis is nog veel lastiger en wordt dat in de toekomst steeds meer.

Er blijft ons niets anders over dan burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit is noodzaak in tijde van noodsituaties.

 

Ria Smit

Extinction Rebellion Den Bosch

Reacties

Populaire posts van deze blog