’s-Hertogenbosch 25-3-2023

 

 

Eindhoven Airport.

 

Op het moment dat ik dit schrijf is er op Eindhoven Airport een actie van Extinction Rebellion. (XR). Door omstandigheden ben ik er helaas niet bij. Als we onze aarde willen redden moeten we echt minder vliegen. Vlieg alleen als het echt noodzakelijk is. Echter, wij zijn verwende nesten hier in het westen. We moeten er af en toe hoognodig een weekend of weekje tussenuit. Naar zonnige, warme oorden en stoppen onze koppen in het zand.

We nemen maar van de aarde, we kopen maar, we reizen maar. We zijn niet meer dankbaar voor wat de aarde ons geeft. En dat is een verarming, niet in de laatste plaats voor onszelf.

En het economisch belang wint het nog steeds van het belang van onze aarde. Ik las dat minister Harbers van infrastructuur en waterstaat vindt dat Schiphol vanaf 2027 onbeperkt door moet kunnen groeien! Wordt heel Nederland dan een luchthaven?

Ik ben zeer in mineur over het klimaat. Met de provinciale statenverkiezingen heeft de Boer Burgerbeweging (BBB) een flinke winst geboekt. Het beleid van de BBB betekent nog meer monocultuur. Misschien valt het mee, maar ik ben bang dat de aarde weer met 10 punten achterstaat.

Ik vind, en ik ben gelukkig niet de enige, dat het economisch systeem om moet. We kunnen niet ongestraft doorgaan met economische groei, zeker niet in de luchtvaart. Het is een onrechtvaardig systeem en schadelijk voor onze aarde door de uitstoot van broeikasgassen.

Het is allang bekend dat door de uitstoot van broeikasgassen van de rijke landen, arme landen last hebben van overstromingen of juist droogte. De meeste mensen staan daar niet bij stil. Het is een onrechtvaardige en onhoudbare situatie. En ondertussen verbazen we ons erover dat mensen uit Azië en Afrika naar Europa komen.

Ondertussen kijkt de politie stiekem  mee in chatgroepen van XR, alsof wij criminelen zijn. Echter, wij komen op voor alle aardbewoners. Ook vandaag voeren dappere rebellen weer actie.

Notabene horen en lezen we ook in de media de waarschuwing van het IPCC dat als we nu niet in actie komen, we de klimaatdoelen niet halen. We kunnen niet meer onder de 1,5 graad blijven!

Ondertussen zijn er hevige debatten in de tweede kamer. Hoe nu verder met het klimaatbeleid?

Klimaatbeleid is geen keus. Klimaatbeleid is noodzaak.

 

Ria Smit

Actief bij Extinction Rebellion Den Bosch

 

Reacties

Populaire posts van deze blog